Zagreb, 01. listopada 2020.

Ministar Grlić Radman na video-konferenciji obilježavanja 25. godišnjice Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 1. listopada 2020., putem video-konferencije na sastanku visoke razine povodom obilježavanja 25. godišnjice Četvrte svjetske konferencije UN-a o ženama, održane u Pekingu 1995., na kojoj je usvojena Pekinška deklaracija i Platforma za djelovanje s konkretnim ciljevima i aktivnostima za jačanje položaja žena u svijetu.

Sastanak je održan u tjednu visoke razine 75. zasjedanja Opće skupštine UN-a, s ciljem evaluacije dosadašnjeg napretka i potvrđivanja daljnje političke opredijeljenosti međunarodne zajednice pri osnaživanju položaja žena i djevojčica, u skladu sa spomenutom Deklaracijom i Platformom za djelovanje. 

U kontekstu posljedica aktualne pandemije COVID-19, ministar Grlić Radman naglasio je važnost nastavka djelovanja u cilju osiguranja jednakih prava za sve te potvrdio posvećenost Hrvatske suzbijanju diskriminacije i osnaživanju žena u svim područjima života. Posebno je naglašena važnost stvaranja okruženja u kojima žene ne trpe nasilje. 

Potvrđena je također opredijeljenost Hrvatske provedbi Plana za žene, mir i sigurnost te usmjerenost hrvatske razvojne i humanitarne pomoći na jačanje položaja žena u konfliktnim i post konfliktnim državama. Imajući u vidu specifična hrvatska iskustava, osvrnuo se i na provedbu Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu.

Svi navedeni principi i vrijednosti uključeni su i u nedavno usvojenu omnibus rezoluciju „Sveobuhvatni i koordinirani odgovor na bolest corona virusa (COVID-19)“, čiju je izradu i usvajanje u okviru Opće skupštine UN-a upravo Hrvatska koordinirala s Afganistanom.

 

Copyright (c) 1997.- 2021. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH Sva prava pridržana